KuchniaZdrowie

Orzechy pekan. Ile mają kalorii i jakie właściwości?

Orzechy pekan

Kształtem, podobnie jak orzechy włoskie przypominają ludzki mózg. To nie przypadek, bo ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę tego organu, poprawiają koncentrację i zatrzymują procesy starzenia. Chociaż ceny orzechów pekan wydają się być wygórowane, to warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich niezliczonymi właściwościami zdrowotnymi.

Orzeszniki pekan uprawia się przede wszystkim w USA, Australii, Meksyku, Izraelu, RPA, a także w Argentynie i Chinach. W kuchni jego owoce zostały docenione stosunkowo późno, bo dopiero końcem XV wieku.  Obecnie stanowią pożywną przekąskę lub dodatek do deserów i wypieków. Orzechy pekan można jeść zarówno w wersji surowej, suszonej czy solonej, jednak uważajmy z ich ilością. 100 gramów tych orzechów aż 690 kcal!

Wygląd i smak orzechów pekan

Są bardzo podobne do orzechów włoskich, zarówno w smaku jak i wyglądzie. Ich skorupka jest jednak nieco bardziej wydłużona i gładka, a orzech mniej pofałdowany i bardziej miękki od tych włoskich. Są też uważane za jedne z najszlachetniejszych i najzdrowszych orzechów (ze wszystkich orzechów zawierają najwięcej antyoksydantów), posiadają przyjemny, delikatny maślano-korzenny posmak bardzo ceniony w kuchni. Dietetycy rozpływają się nad ich wyjątkowymi właściwościami i zalecają ich regularne spożywanie.

Właściwości orzechów pekan

Podobnie jak orzechy włoskie, pekany, dzięki zawartym witaminom i mikroelementom wspomagają pracę mózgu. Miedź zawarta w orzechach zapewnia ochronę przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i chorobę Parkinsona. Orzechy pekan są także cennym źródłem magnezu, potasu i cynku. Dzięki czemu ich regularne spożywanie poprawia koncentrację, dotlenienie mózgu i detoksykację organizmu, a także pracę i regenerację mięśni.

Są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego zaleca się ich spożywanie kobietom w ciąży. Orzechy pekan są szczególnie bogate w witaminę B1 – 100 gramów zapewnia dzienne zapotrzebowanie tę witaminę w ok. 60%! Bogactwo antyoksydantów zawartych w orzechach pomaga zredukować wysoki poziom złego cholesterolu i chronią przed nowotworami. Choć są bardzo kaloryczne i 70% ich składu to tłuszcze to większość z nich stanowi bardzo potrzebne tłuszcze nienasycone.

Ponadto są źródłem białka, żelaza, błonnika, witaminy C i K. Są bardzo bogate w witaminę E, wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Już kilka orzechów pekan dziennie sprawi, że uzupełnimy dzienne zapotrzebowanie na cynk i witaminę B1. Regularne spożywanie orzechów pekan ochroni nas przed nowotworami, chorobami układu krwionośnego, anemią czy chorobami układu nerwowego.

Cena ok. 200 g paczki orzechów pekan do koszt rzędu 17 zł. Kupisz je niemal w każdym hipermarkecie, niektórych mniejszych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *