Książka kucharska dla dzieci? Sprawdź listę najlepszych tytułów!

Książki kucharskie dla dzieci

Twoje dziecko to świetny pomocnik w kuchni, który wspiera Cię w przygotowywaniu posiłków? A może jest już samodzielnym małym szefem kuchni, który przygotowuje je sam od początku do końca? Wspólnie śledzicie programy TV typu MasterChef Junior czy Bake Off Junior z gotowaniem dla dzieci? Pasje dzieci warto rozbudzać i wspierać, dlatego jeżeli Twój maluch wykazuje chęć „mieszania w garnkach” to pomyśl nad sprawieniem mu jego własnej pierwszej książki kucharskiej dedykowanej dzieciom.

Wspólne gotowanie może być świetną przygodą, zabawą, ale także cenną nauką. To także doskonała okazja na lekcję świadomego i zdrowego gotowania i odkrywania nowych smaków. Rynek wydawniczy jest gotowy na gotujące dzieci i w księgarniach znajdziecie sporą ofertę książek kucharskich dla dzieci i młodzieży. Kolorowe, pięknie ilustrowane, często zawierające ciekawostki z kuchni świata, albo rymowanki, dzięki którym Twoje dziecko szybko zapamięta przepis. Poprzez kuchnię można opowiedzieć przepiękną i przesmaczną historię, którą pokochają twoje dzieci. Przepisy w książkach kucharskich dla dzieci są bardzo proste i każdy maluch bez trudu sobie z nimi poradzi. Przygotuj z dzieckiem zdrowy posiłek i wspólnie odkrywajcie świat niezwykłych smaków i aromatów.

Przygotowaliśmy dla Was zestawienie 6 najlepszych książek kucharskich dla dzieci wg naszej redakcji. Taka książka może być doskonałą lekcją samodzielności i rozwijania pasji do gotowania, ale także atrakcyjnym prezentem z okazji urodzin, Mikołajek, Dzień Dziecka czy Święta.

#1 Gotuj z dzieckiem – Joanna Mentel

Gotuj z dzieckiem
Gotuj z dzieckiem

Gotuj z Dzieckiem to nie tyle książka kucharska co 30 kart z przepisami wybranymi specjalnie dla dzieci. Wciągnij swoje Dziecko w świat nowych smaków, intrygujących zapachów i kolorowych połączeń rozpoczynając kulinarną przygodę we własnym domu! Pyszne przepisy przygotowała Joanna Mentel, dziennikarka i psycholog, założycielka warsztatów kulinarnych Dzieciaki w Formie, od lat promująca zdrowy styl odżywiania i zarażająca dzieci entuzjazmem do gotowania. Gotuj z Dzieckiem to:

  • rodzinna rozrywka: wspólne gotowanie i spożywanie posiłków to świetna zabawa i niezapomniane chwile spędzone razem
  • zdrowe jedzenie: naucz dziecko zdrowych  zwyczajów żywieniowych i daj mu możliwość poznawania nowych smaków
  • rozwój zmysłów: gotowanie i eksperymentowanie w kuchni pomaga rozwinąć zmysły smaku, węchu i dotyku
  • trening umiejętności: przepisy i rady pomogą dziecku rozwinąć wyobraźnię i cierpliwość oraz praktyczne umiejętności planowania pracy, pomiaru czasu i arytmetyki

Wydawca: Sierra Madre

Liczba stron: 30

Cena katalogowa: 29,90 zł

#2 Świąteczne wypieki dla dzieci

Świąteczne wypieki dla dzieci
Świąteczne wypieki dla dzieci

Aromatyczny zapach świeżych wypieków rozchodzi się po całym domu, dzieci wycinają z ciasta cynamonowe gwiazdki, na parapecie stygną korzenne pierniczki…. Rodzinne pieczenie ciasteczek w dni poprzedzające Boże Narodzenie to piękny zwyczaj, będący źródłem niepowtarzalnych wspomnień. Książka zawiera 50 specjalnych przepisów na rogaliki, makaroniki, rożki, ciastka orzechowe, miodowe i inne, do przygotowania razem z dziećmi. Dzięki przejrzystym listom składników, wskazówkom krok po kroku i pięknym ilustracjom zrobienie każdego z wypieków okaże się dziecinną igraszką.

Wydawca: Vemag

Liczba stron: 128

Cena katalogowa: 16,50 zł

#3 Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej

Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej
Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej

W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania.

Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności.

Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!

Wydawca: Dwie Siostry

Liczba stron: 144

Cena katalogowa: 42 zł

#4 Pięć sprytnych kun

Pięć sprytnych kun
Pięć sprytnych kun

Pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji detektywistyczno-kulinarna historia o buszującym na warszawskich Bielanach gangu sprytnych i sympatycznych kun.

Prot Eustachy, Tomasz Montana, Euzebiusz, Pani Patrycja i Purchawka w brawurowym stylu udaremniają  zamach na życie i niebiańskie przepisy kulinarne pani Elizy i demaskują spisek w wyższych sferach gastronomicznych.  Na koniec w zapyziałej kebabiarni otwiera kultową knajpkę.

W książce znajdziemy również świetne przepisy  pani Patrycji (kuny) i pani Elizy (nie-kuny).

„Każdy zawodowy kucharz wie, że gastronomia jest jak teatr – gościom serwowane są wysublimowane dania, ale powstają one w pełnych tajemnic kulisach, czyli rządzących się swoimi prawami restauracyjnych kuchniach (…)”

Grzegorz Łapanowski

kucharz i prezes fundacji Szkoła na widelcu.

„Ta książka jest po prostu pyszna! Nie dość, że zaskakuje sama historia, to jeszcze obrazek kun jedzących powidła  z mirabelek zapamiętam na długo (…) ”

Katia Roman-Trzaska

założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef

Wydawca: Poradnia K

Liczba stron: 128

Cena katalogowa: 39,99 zł

#5 Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki

Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki
Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki

Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki to zbiór dziesięciu opowiadań. W każdym z nim poznajemy wyjątkowych bohaterów oraz historię jednego dania. Jeśli opowiadanie zaostrzy nam apetyt, to na końcu znajdziemy przepis, dzięki któremu wspólnie przygotujemy pyszny posiłek.

To książka pełna smaków, ciepła i magii, połączonych z prostymi przepisami na jedzenie przyrządzane z sercem.

Katarzyna Bogucka otrzymała wyróżnienie Bologna Ragazzi Award 2015 za książkę Wytwórnik kulinarny.

Wydawca: Wilga

Liczba stron: 94

Cena katalogowa: 29,99 zł

#6 MasterChef Junior

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Uczestnicy Master Chef Junior znowu zaskakują – pasją, energią, dojrzałością i smacznymi przepisami.

Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze.

Poznaj uczestników MasterChef Junior i spróbuj ich ulubionych potraw. Możesz być pewien, że mali kucharze zaskoczą Cię niebanalnymi pomysłami na śniadania i desery. Zachwycisz się proponowanymi przez nich obiadami i kolacjami.
Co powiesz na różowego burgera lub własnoręcznie przygotowane praliny? Czy Twojej rodzinie przypadnie do gustu kaczka z puree z baratów i sosem żurawinowym? A może przygotujesz szarlotkę „Pychotkę” na niedzielny deser?

Koniecznie wypróbujcie przepisy bohaterów 3. polskiej edycji programu MasterChef Junior. I zostań bohaterem swojej kuchni!

Wydawca: Burda Publishing

Liczba stron: 200

Cena katalogowa: 44,90 zł

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

YOU MAY ALSO LIKE

1 Comment

  • justin , 17 stycznia 2023

    Fajne zestawienie do sprawdzenia, dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *