Twoje dziecko to świetny pomocnik w kuchni, który wspiera Cię w przygotowywaniu posiłków? A może jest już samodzielnym małym szefem kuchni, który przygotowuje je sam od początku do końca? Wspólnie śledzicie programy TV typu MasterChef Junior czy Bake Off Junior z gotowaniem dla dzieci? Pasje dzieci warto rozbudzać i wspierać, dlatego jeżeli Twój maluch wykazuje chęć „mieszania w garnkach” to pomyśl nad sprawieniem mu jego własnej pierwszej książki kucharskiej dedykowanej dzieciom.
Wspólne gotowanie może być świetną przygodą, zabawą, ale także cenną nauką. To także doskonała okazja na lekcję świadomego i zdrowego gotowania i odkrywania nowych smaków. Rynek wydawniczy jest gotowy na gotujące dzieci i w księgarniach znajdziecie sporą ofertę książek kucharskich dla dzieci i młodzieży. Kolorowe, pięknie ilustrowane, często zawierające ciekawostki z kuchni świata, albo rymowanki, dzięki którym Twoje dziecko szybko zapamięta przepis. Poprzez kuchnię można opowiedzieć przepiękną i przesmaczną historię, którą pokochają twoje dzieci. Przepisy w książkach kucharskich dla dzieci są bardzo proste i każdy maluch bez trudu sobie z nimi poradzi. Przygotuj z dzieckiem zdrowy posiłek i wspólnie odkrywajcie świat niezwykłych smaków i aromatów.
Przygotowaliśmy dla Was zestawienie 6 najlepszych książek kucharskich dla dzieci wg naszej redakcji. Taka książka może być doskonałą lekcją samodzielności i rozwijania pasji do gotowania, ale także atrakcyjnym prezentem z okazji urodzin, Mikołajek, Dzień Dziecka czy Święta.
Spis treści
#1 Gotuj z dzieckiem – Joanna Mentel

Gotuj z Dzieckiem to nie tyle książka kucharska co 30 kart z przepisami wybranymi specjalnie dla dzieci. Wciągnij swoje Dziecko w świat nowych smaków, intrygujących zapachów i kolorowych połączeń rozpoczynając kulinarną przygodę we własnym domu! Pyszne przepisy przygotowała Joanna Mentel, dziennikarka i psycholog, założycielka warsztatów kulinarnych Dzieciaki w Formie, od lat promująca zdrowy styl odżywiania i zarażająca dzieci entuzjazmem do gotowania. Gotuj z Dzieckiem to:
- rodzinna rozrywka: wspólne gotowanie i spożywanie posiłków to świetna zabawa i niezapomniane chwile spędzone razem
- zdrowe jedzenie: naucz dziecko zdrowych zwyczajów żywieniowych i daj mu możliwość poznawania nowych smaków
- rozwój zmysłów: gotowanie i eksperymentowanie w kuchni pomaga rozwinąć zmysły smaku, węchu i dotyku
- trening umiejętności: przepisy i rady pomogą dziecku rozwinąć wyobraźnię i cierpliwość oraz praktyczne umiejętności planowania pracy, pomiaru czasu i arytmetyki
Wydawca: Sierra Madre
Liczba stron: 30
Cena katalogowa: 29,90 zł
#2 Świąteczne wypieki dla dzieci

Aromatyczny zapach świeżych wypieków rozchodzi się po całym domu, dzieci wycinają z ciasta cynamonowe gwiazdki, na parapecie stygną korzenne pierniczki…. Rodzinne pieczenie ciasteczek w dni poprzedzające Boże Narodzenie to piękny zwyczaj, będący źródłem niepowtarzalnych wspomnień. Książka zawiera 50 specjalnych przepisów na rogaliki, makaroniki, rożki, ciastka orzechowe, miodowe i inne, do przygotowania razem z dziećmi. Dzięki przejrzystym listom składników, wskazówkom krok po kroku i pięknym ilustracjom zrobienie każdego z wypieków okaże się dziecinną igraszką.
Wydawca: Vemag
Liczba stron: 128
Cena katalogowa: 16,50 zł
#3 Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej

W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania.
Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności.
Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!
Wydawca: Dwie Siostry
Liczba stron: 144
Cena katalogowa: 42 zł
#4 Pięć sprytnych kun

Pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji detektywistyczno-kulinarna historia o buszującym na warszawskich Bielanach gangu sprytnych i sympatycznych kun.
Prot Eustachy, Tomasz Montana, Euzebiusz, Pani Patrycja i Purchawka w brawurowym stylu udaremniają zamach na życie i niebiańskie przepisy kulinarne pani Elizy i demaskują spisek w wyższych sferach gastronomicznych. Na koniec w zapyziałej kebabiarni otwiera kultową knajpkę.
W książce znajdziemy również świetne przepisy pani Patrycji (kuny) i pani Elizy (nie-kuny).
„Każdy zawodowy kucharz wie, że gastronomia jest jak teatr – gościom serwowane są wysublimowane dania, ale powstają one w pełnych tajemnic kulisach, czyli rządzących się swoimi prawami restauracyjnych kuchniach (…)”
Grzegorz Łapanowski
kucharz i prezes fundacji Szkoła na widelcu.
„Ta książka jest po prostu pyszna! Nie dość, że zaskakuje sama historia, to jeszcze obrazek kun jedzących powidła z mirabelek zapamiętam na długo (…) ”
Katia Roman-Trzaska
założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef
Wydawca: Poradnia K
Liczba stron: 128
Cena katalogowa: 39,99 zł
#5 Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki

Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki to zbiór dziesięciu opowiadań. W każdym z nim poznajemy wyjątkowych bohaterów oraz historię jednego dania. Jeśli opowiadanie zaostrzy nam apetyt, to na końcu znajdziemy przepis, dzięki któremu wspólnie przygotujemy pyszny posiłek.
To książka pełna smaków, ciepła i magii, połączonych z prostymi przepisami na jedzenie przyrządzane z sercem.
Katarzyna Bogucka otrzymała wyróżnienie Bologna Ragazzi Award 2015 za książkę Wytwórnik kulinarny.
Wydawca: Wilga
Liczba stron: 94
Cena katalogowa: 29,99 zł
#6 MasterChef Junior

Uczestnicy Master Chef Junior znowu zaskakują – pasją, energią, dojrzałością i smacznymi przepisami.
Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze.
Poznaj uczestników MasterChef Junior i spróbuj ich ulubionych potraw. Możesz być pewien, że mali kucharze zaskoczą Cię niebanalnymi pomysłami na śniadania i desery. Zachwycisz się proponowanymi przez nich obiadami i kolacjami.
Co powiesz na różowego burgera lub własnoręcznie przygotowane praliny? Czy Twojej rodzinie przypadnie do gustu kaczka z puree z baratów i sosem żurawinowym? A może przygotujesz szarlotkę „Pychotkę” na niedzielny deser?
Koniecznie wypróbujcie przepisy bohaterów 3. polskiej edycji programu MasterChef Junior. I zostań bohaterem swojej kuchni!
Wydawca: Burda Publishing
Liczba stron: 200
Cena katalogowa: 44,90 zł
1 Comment