Zdrowa dieta to podstawa żywienia człowieka. Kwestią pozostaje dobre zrozumienie słowa „zdrowa”. Osoby, które chcą schudnąć często popadają w skrajności i eliminują wszystko co słodkie, słone czy tłuste, ale przecież istnieją produkty zawierające dużo tłuszczu, ale tego zdrowego, funkcjonują też zdrowe słodkości, które doskonale sprawdzą się jako pożywna przekąska zarówno na śniadanie, drugie śniadanie w pracy czy dla dziecka w szkole. Bardzo dobrym przykładem takiej zdrowej przekąski na słodko są tzw. „kulki mocy”, które spopularyzowała Anna Lewandowska, która w jednym z wywiadów przyznała, że przygotowuje je swojemu mężowi przed meczami, stąd jego rewelacyjna forma.
Kulki mocy są bardzo proste w przygotowaniu, a cały proces nie zajmie więcej niż 10 minut. Po tym czasie masz pełnowartościową, zdrową przekąskę, które możesz w każdej chwili wrzucić na ząb i uniknąć napadu głodu, który jest złym zjawiskiem, które najczęściej doprowadza do myśli o najbardziej niezdrowych rzeczach do jedzenia, czyli fastfoodach. Kulki mocy są takim zdrowym odpowiednikiem fastfoodów, które odżywiają, a nie zapychają pustymi kaloriami. Skład kulek mocy zależ tylko i wyłącznie od Ciebie i Twoich gustów smakowych. Zaopatrz się w daktyle, orzechy, wiórki kokosowe i ciesz się pyszną i pożywną przekąską, która świetnie sprawdzi się przed czy po treningu, doda Ci energii i dostarczy cennych witamin i minerałów, dzięki czemu będziesz czuć się dobrze i nie będziesz obawiała się wzrostu wagi.
Spis treści
Zdrowe kulki mocy – składniki na ok. 15 sztuk:
- 2 szklanki dowolnych orzechów – może to być jeden ulubiony rodzaj lub mieszanka różnych rodzajów, np. laskowych, włoskich, migdałów
- 0,5 szklanki dowolnych nasion, np. słonecznika, maku, chia, sezamu
- 1 szklanka suszonych daktyli namaczanych przez noc w zimnej wodzie
- 1 szklanka płatków owsianych
- nasiona z jednej laski wanilii
- ulubione przyprawy do smaku, np. cynamon, imbir chilli lub starta skórka ze sparzonej wcześniej cytryny lub pomarańczy
- dodatki do obtoczenia kulek, np. kakao, płatki migdałowe, drobno posiekane orzeszki ziemne, mak, sezam lub inne
Przygotowanie kulek mocy
- Orzechy i nasiona zmiel drobno w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze z ostrzem w kształcie litery S.
- Przesyp całość do dużej miski i dodaj nasiona z laski wanilii i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Zmiel w blenderze płatki owsiane i odstaw je do innego naczynia.
- Wodę z daktyli odlej do osobnego naczynia, a same daktyle zmiel.
- Do orzechowo-nasionowej mielonki dodaj zmielone daktyle i wymieszaj, a następnie dodawaj partiami zmielone płatki owsiane ugniatając całą masę aż przestanie się mocno kleić do rąk. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, wówczas dodaj odrobinę wody z namaczania daktyli.
- Ugnieć masę w jedną kulę, przykryj folią spożywczą i odstaw ją do lodówki na 10-15 minut.
- Po tym czasie odrywaj małe cząstki ciasta i formuj z nich kulki.
- Kulki obtocz w wybranych dodatkach.
Przechowywanie kulek mocy
Kulki mocy można spokojnie przechowywać nawet do tygodnia w lodówce w zamkniętym pojemniku spożywczym. Kulki można również zamrozić i przechowywać w ten sposób nawet przez kilka miesięcy.