Kuchnia

Kotlety z cukinii z mozzarellą, suszonymi pomidorami i fetą

Kotlety z cukinii i mozzarelli z fetą i suszonymi pomidorami

W Twojej kuchni ostatnio wieje nudą, a Ty cierpisz na brak czasu, żeby przygotować coś ciekawego i zdrowego? Spróbuj naszego przepisu na szybkie kotlety z cukinii z dodatkiem mozzarelli, fety i suszonych pomidorów. 

Cukinia jest uważana za trudne warzywo w kuchni. Nie wnosi do potraw większego smaku ze względu na swoją delikatność i zawiera dużo wody, z którą trzeba coś zrobić. Jej zaletą jest jednak lekkostrawność i składniki odżywcze, które w sobie skrywa. Jest źródłem między innymi potasu, żelaza, magnezu, witaminy C, K, PP czy witaminy B1. Co więcej w cukinii nie odkładają się metale ciężkie, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu, a kotlety z cukinii będą jednym z prostszych i smaczniejszych pomysłów na to warzywo.

Składniki na ok. 10-15 niewielkich pulpecików z cukinii:

  • 3 małe cukinie
  • ząbek czosnku
  • 1/4 lub 1/3 opakowania fety (co kto lubi)
  • większa garść startej mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 jajko
  • ok. 2/3 szklanki bułki tartej
  • pieprz

Kotlety z cukinii – sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na małych okrągłych oczkach tarki i mieszamy z odrobiną soli, żeby puściła sok. Odstawiamy na 10 minut.
  2. Kiedy cukinia puści już sok, należy ją z niego odsączyć. Najlepiej jest to zrobić łapiąc pojedynczo po jednej garści startej cukinii i dokładnie wycisnąć z soku.
  3. Do cukinii dorzucamy drobno pokrojone suszone pomidory, rozdrobnioną w palcach fetę, startą mozzarellę, bułkę tartą, jajko i pieprz.
  4. W palcach formujemy niewielkie kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kotleciki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut.

 

Kotlety z cukinii i mozzarelli z fetą i suszonymi pomidorami

Kotlety z cukinii i mozzarelli z fetą i suszonymi pomidorami

Kotlety z cukinii z fetą i suszonymi pomidorami

Kotlety z cukinii z fetą i suszonymi pomidorami

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *