W Twojej kuchni ostatnio wieje nudą, a Ty cierpisz na brak czasu, żeby przygotować coś ciekawego i zdrowego? Spróbuj naszego przepisu na szybkie kotlety z cukinii z dodatkiem mozzarelli, fety i suszonych pomidorów.
Cukinia jest uważana za trudne warzywo w kuchni. Nie wnosi do potraw większego smaku ze względu na swoją delikatność i zawiera dużo wody, z którą trzeba coś zrobić. Jej zaletą jest jednak lekkostrawność i składniki odżywcze, które w sobie skrywa. Jest źródłem między innymi potasu, żelaza, magnezu, witaminy C, K, PP czy witaminy B1. Co więcej w cukinii nie odkładają się metale ciężkie, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu, a kotlety z cukinii będą jednym z prostszych i smaczniejszych pomysłów na to warzywo.
Spis treści
Składniki na ok. 10-15 niewielkich pulpecików z cukinii:
- 3 małe cukinie
- ząbek czosnku
- 1/4 lub 1/3 opakowania fety (co kto lubi)
- większa garść startej mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1 jajko
- ok. 2/3 szklanki bułki tartej
- pieprz
Kotlety z cukinii – sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na małych okrągłych oczkach tarki i mieszamy z odrobiną soli, żeby puściła sok. Odstawiamy na 10 minut.
- Kiedy cukinia puści już sok, należy ją z niego odsączyć. Najlepiej jest to zrobić łapiąc pojedynczo po jednej garści startej cukinii i dokładnie wycisnąć z soku.
- Do cukinii dorzucamy drobno pokrojone suszone pomidory, rozdrobnioną w palcach fetę, startą mozzarellę, bułkę tartą, jajko i pieprz.
- W palcach formujemy niewielkie kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotleciki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut.


Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]