KuchniaZdrowie i Diety

Owoc granatu i jego niezwykłe właściwości

Owoc granatu

Nazwa owocu granatu może sugerować wybuchowość i słusznie! Wszak granat to prawdziwa bomba witaminowa i warto włączyć go do swojej diety wykorzystując jego zdrowe właściwości. Jakie? Jak obrać owoc granatu oraz jak go wykorzystywać w kuchni – podpowiemy w tym artykule.

Owoc granatu

Z wyglądu owoc granatu przypomina jabłko „z antenką” lub „z zawleczką”, żeby lepiej pasował do nazwy. Idealne do jedzenia są te o mocno czerwonej gładkiej skórce. Drzewa granatowca nie są wysokie, liczą od 3 do 5 m. Granatowce pochodzą z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. Dziś spotkać możemy je w wielu innych miejscach świata o klimacie suchym i bardzo ciepłym.

Owoce granatu ze względu na swoje zdrowotne właściwości wykorzystywane są w kosmetologii i medycynie naturalnej. Granaty są bardzo soczyste i mają słodko-cierpki smak. Świetnie sprawdzają się jako samodzielna zdrowa przekąska, dodatek do sałatek czy deserów lub w formie soku. Na rynku spotkać możemy również wina produkowane z owoców granatu.

Właściwości granatu

Owoce granatu nie bez powodu są nazywane również owocami życia. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, witaminy B czy witaminy A, a także żelaza, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, czy jodu. W granatach znajdziemy też białko, beta karoten, błonnik czy kwas foliowy.

Ich siła tkwi przede wszystkim w zawartych polifenolach (przeciwutleniaczach), które niszczą wolne rodniki i powstrzymują ich powstawanie. Regularne spożywanie granatów nie tylko obniża ryzyko zachorowań na raka piersi, płuc i jelit, ale badania wskazują, że wstrzymują także rozwój nowotworu prostaty.

Polifenole zawarte w owocach granatu mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe i zwalczają stany zapalne w organizmie. Preparaty doustne na bazie soku z granatu blokują namnażanie się bakterii w jamie ustnej i pomagają leczyć stany zapalne w jej obrębie, a także skutecznie hamują tworzenie się płytki nazębnej. Pomogą również przy zatruciach pokarmowych i biegunkach. Jeżeli chcemy poprawić naszą odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto codziennie wypijać szklankę soku z granatu lub zjadać jego świeże owoce.

Owoce granatu pozytywnie wpływają na układ krwionośny i chronią przed chorobami układu krążenia. Pomagają w leczeniu miażdżycy i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Poprawiają również kondycję naszych naczyń krwionośnych i ukrwienie, co zmniejsza ryzyko udarów mózgu, zawałów serca czy choroby niedokrwiennej serca. Regularne spożywanie owoców granatu lub picie soku z jego owoców poprawia dokrwienie mózgu i zmniejsza ilość skrzepów we krwi.

Granaty doskonale sprawdzą się w diecie osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki zdolności blokowania alfa-glukozydazy obniżają stężenie glukozy we krwi i łagodzą uczucie głodu. Dodatkowo 100 g świeżego owocu liczy zaledwie 83 kcal!

Sok z granatu

Na sklepowych półkach najczęściej w działach z eko żywnością znajdziemy sok z granatu. Sok z granatu poddany procesom fermentacji może mieć jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości niż świeży owoc. Chociaż w smaku jest bardziej cierpki i może was nie zachwycić to warto włączyć go do swojej diety i cieszyć się dobrym zdrowiem każdego dnia.

Zwracajmy jednak uwagę na skład gotowych soków z granatu. Niektóre z nich zawierają cukry lub inne owoce w celu poprawienia walorów smakowych i redukcji cierpkości, jednak w przypadku takich soków na prozdrowotne właściwości nie mamy co liczyć. Warto również zwrócić uwagę na datę ważności. Zbyt długa oznacza, że w składzie soku mogą znajdować się emulgatory i inne chemiczne substancje przedłużające jego spożycie.

Sok z granatu – właściwości

Sok z granatu ma właściwości przeciwstarzeniowe, dzięki polifenolom opóźnia procesy starzenia się, pozytywnie także wpływa na kondycję skóry,  jej ukrwienie i koloryt. Ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz łagodzące stres i napięcie związane z menstruacją czy menopauzą.

Jak pić sok z granatu?

Wypijaj codziennie szklankę soku z granatu, najlepiej na 30 minut przed posiłkiem. Nie przesadzaj z jego ilością, bowiem pestki granatu są bogatym źródłem kwasów omega-3, a nie powinno być ich więcej niż kwasów omega-6.

Sok z granatu – przeciwwskazania

Warto wiedzieć, że nie każdy może czerpać z dobroczynnych właściwości soku z granatu. Niektórym może on zaszkodzić! Soku z granatu nie powinny spożywać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym i cierpiącym na wrzody żołądka, dwunastnicy, nadkwaśność oraz zapalenie błony śluzowej żołądka, gdyż płyn może nasilić objawy tych schorzeń.

Jak obrać granat?

Obieranie granatu wymaga odrobiny cierpliwości, ale przy odpowiedniej technice pójdzie bardzo sprawnie. Obieranie granatu należy zacząć od nacięcia nożem wokół „antenki” i zdjęcie wyciętej skóry owocu. Wówczas zobaczymy w jaki sposób układają się białe niejadalne włókna. Nacinamy nożem wzdłuż nich do samego dołu owocu i rozdzielamy na mniejsze części. Z cząstek wysypujemy czerwono-różową zawartość, którą zjadamy. 🙂

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *