Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosty przepis

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kiedy masz już dość kanapek z serem, albo tak jak ja ograniczasz spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego  i szukasz roślinnych alternatyw, których przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 5-7 minut, skorzystaj z przepisu na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów, a szybko przekonasz się, że przygotowanie zdrowego posiłku nie wymaga wielkiego zachodu.

Ciągły pośpiech, bieg i permanentny brak czasu na cokolwiek sprawił, że uprawiam bardzo kreatywną zdrową kuchnię, w której zaczynam się specjalizować 🙂 Oczywiście, znacznie szybsze byłoby kupienie gotowca, ale przygotowując posiłki samodzielnie, jestem w stanie lepiej kontrolować to co jem, a to wydaje się być szczególnie ważne jeśli uprawiamy dużo sportu.

Spis treści

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. W 100 g ugotowanej cieciorki znajduje się go prawie 9 g. Regularne spożywanie ciecierzycy pomaga obniżyć ciśnienie krwi i tzw. „złego cholesterolu” co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Zawarte w niej witaminy i minerały pomagają zwalczyć anemię przez co szczególnie warto włączyć ciecierzycę do diety w czasie miesiączki.

Przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • odrobina świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, pomidory warto obetrzeć z oleju ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Pastę w szczelnym pojemniku możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

editor
Redaktor naczelna AleKobieco.pl. Z wykształcenia socjolog, zawodowo manager z wieloletnim stażem, właścicielka agencji reklamowej <a href="https://seooffice.pl">SEO Office</a>. W serwisie podejmuje tematy społeczne i kulturalne, a także dotyczące finansów, biznesu, oraz rozwoju osobistego. Uprawia amatorsko kolarstwo szosowe i górskie, miłośniczka przyrody i zwierząt, od 14 lat wegetarianka. Szczęśliwa posiadaczka samoyeda o imieniu Bidon.

YOU MAY ALSO LIKE

30 Comments

  • slot88 , 20 grudnia 2022

    Nieweganie zajadali aż miło. Dzięki!

  • marikiki , 20 grudnia 2022

    Z samodzielnie upieczonym domowym chlebem to prawdziwy odlot. Polecam

  • Anika , 24 grudnia 2022

    Moja ulubiona! Polecam wszystkim

  • Mona , 24 grudnia 2022

    Posypałam dodatkowo gruboziarnistą solą i pietruszką. Ta pasta to jest ostatnio mój główny posiłek 😀

  • Dewa , 27 grudnia 2022

    Pycha, dzięki za inspirację

  • emil_y , 27 grudnia 2022

    Dziękuję za pokazanie, że jedzenie wege tak pysznie smakuje <3

  • Tom , 27 grudnia 2022

    Kurczę, ale to proste i smaczne. Dziękuję za ten przepis!

  • Melka , 28 grudnia 2022

    Zrobiłam na Święta zgodnie z przepisem i zniknęła w chwilę! Wszystko zjedzone w jeden dzień

  • ania s , 29 grudnia 2022

    Czy zamiast suszonych pomidorów można dać świeżych, albo z puszki?

  • miss kitchen , 30 grudnia 2022

    Pycha musze zrobić

  • ola_k , 5 stycznia 2023

    ta będzie następną do zrobienia!

  • margot , 5 stycznia 2023

    wiedziałam, że pasta będzie świetna, ale ona jest cudowna

  • myszkin , 5 stycznia 2023

    Super przepis!

  • slotty , 5 stycznia 2023

    O wow! Bardzo fajna alternatywa do hummusu

  • annka , 5 stycznia 2023

    Taką prostą kuchnię kocham najbardziej <3

  • pola , 6 stycznia 2023

    Dziękuję za fajny przepis, dopiero zaczynam moją przygodę z wege

  • rychu , 6 stycznia 2023

    wykorzystałem pastę do posmarowania tortilli warzywnej i też się super sprawdziła

  • ela_k , 6 stycznia 2023

    To jest lepsze niż tradycyjny hummus!

  • tina , 6 stycznia 2023

    Ja też od Nowego Roku przeszłam na zdrową stronę mocy. Pasta super mi podeszła. Proszę o więcej przepisów :)) Pozdrawiam

  • fiona , 6 stycznia 2023

    Ślinotok spowodował, że zrobiłam pastę. Pycha! Chapeau bas!

  • megawin , 7 stycznia 2023

    Jak przechowywać pastę? W lodówce? W słoiku? Jak długo może stać?

  • Karolinkaaa , 7 stycznia 2023

    Ciecierzyca <3

  • Tomek , 7 stycznia 2023

    ale mi smaka narobiłaś, pasta będzie idealna do mojego świeżo upieczonego chleba! :p

  • Karolina Kos , 7 stycznia 2023

    Pysznie to wygląda, muszę przetestować

  • sybilla , 9 stycznia 2023

    Pysznie i zdrowo <3

  • togel , 10 stycznia 2023

    A ja z wody po cieciorce robię bezę! Super przepis na pastę. Dziękuję

  • anto_nina , 10 stycznia 2023

    mąż zrobił raz tę pastę i teraz musi już robić ją prawie codziennie 😀

  • pocahontas , 10 stycznia 2023

    Ciecierzyca z puszki to moje odkrycie zeszłego roku, a z wody po cieciorce robię pyszny wegański majonez. Super sprawa

  • kama88 , 10 stycznia 2023

    Super przepis! Dzięki

  • just_cook_it , 10 stycznia 2023

    Prosta i smaczna, tak jak lubię! Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *