Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosty przepis

Kiedy masz już dość kanapek z serem, albo tak jak ja ograniczasz spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego  i szukasz roślinnych alternatyw, których przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 5-7 minut, skorzystaj z przepisu na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów, a szybko przekonasz się, że przygotowanie zdrowego posiłku nie wymaga wielkiego zachodu.

Ciągły pośpiech, bieg i permanentny brak czasu na cokolwiek sprawił, że uprawiam bardzo kreatywną zdrową kuchnię, w której zaczynam się specjalizować 🙂 Oczywiście, znacznie szybsze byłoby kupienie gotowca, ale przygotowując posiłki samodzielnie, jestem w stanie lepiej kontrolować to co jem, a to wydaje się być szczególnie ważne jeśli uprawiamy dużo sportu.

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. W 100 g ugotowanej cieciorki znajduje się go prawie 9 g. Regularne spożywanie ciecierzycy pomaga obniżyć ciśnienie krwi i tzw. „złego cholesterolu” co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Zawarte w niej witaminy i minerały pomagają zwalczyć anemię przez co szczególnie warto włączyć ciecierzycę do diety w czasie miesiączki.

Przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • odrobina świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, pomidory warto obetrzeć z oleju ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Pastę w szczelnym pojemniku możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Podziel się
Milena

Redaktor naczelna AleKobieco.pl. Z wykształcenia socjolog, zawodowo manager z wieloletnim stażem, właścicielka agencji reklamowej SEO Office. W serwisie podejmuje tematy społeczne i kulturalne, a także dotyczące finansów, biznesu, oraz rozwoju osobistego. Uprawia amatorsko kolarstwo szosowe i górskie, miłośniczka przyrody i zwierząt, od 14 lat wegetarianka. Szczęśliwa posiadaczka samoyeda o imieniu Bidon.

30 komentarzy
  1. Ja też od Nowego Roku przeszłam na zdrową stronę mocy. Pasta super mi podeszła. Proszę o więcej przepisów :)) Pozdrawiam

  2. Ciecierzyca z puszki to moje odkrycie zeszłego roku, a z wody po cieciorce robię pyszny wegański majonez. Super sprawa

Leave a Reply

Your email address will not be published.