Zdrowie i Diety

Dieta sokowa – efekty i przykładowe przepisy

Dieta sokowa

Dieta sokowa robi prawdziwą furorę na Zachodzie i coraz większą popularność zyskuje również w Polsce. Stosowaniem diety sokowej chętnie chwalą się celebrytki, blogerki czy znane wszystkim trenerki fitness. Na czym polega ten rodzaj diety i jakich efektów powinniśmy się spodziewać? Odpowiadamy.

Dieta sokowa – na czym polega?

Dieta sokowa swoją moc opiera na spożywaniu dużej ilości płynów, a dokładniej świeżych soków zarówno tych owocowych, warzywnych jak i mieszanych. Poza piciem soków nie spożywa się żadnych stałych pokarmów – wszystkie składniki odżywcze i witaminy dostarczamy za pomocą płynów.

Dieta sokowa ma na celu oczyszczenie organizmu i pozbycie się z niego toksyn oraz co najważniejsze spadek masy ciała – jest to więc dieta zarówno odchudzająca jak i detoksykacyjna. Stres, złe odżywiane czy brak ruchu sprawiają, że stajemy się przemęczeni, rozdrażnieni, nie mamy energii, pogarsza się stan naszych włosów, skóry i paznokci, szybciej łapiemy infekcje ze względu na obniżoną odporność. Dieta sokowa polega na detoksie, który ma na celu usunięcie złogów jelitowych i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Tego rodzaju kuracja nie może jednak trwać dłużej niż tydzień ze względu na możliwe wystąpienie niedoborów pokarmowych. Dieta sokowa zwykle trwa od 1 do 3 dni, chociaż popularną opcją jest również wersja weekendowa.

Założeniem diety sokowej jest spożywanie soków przygotowywanych za pomocą sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowej lub blendera. W sokach powinny przeważać warzywa, szczególnie te zielone i liściaste jak szpinak, brokuł, jarmuż itd. W czasie stosowania detoksu sokowego nie można pić kawy, herbaty, spożywać cukru czy pić alkoholu.

Można jednak poza sokami pić herbatki ziołowe, zieloną czy czerwoną herbatę, które podobnie jak soki działają detoksykacyjnie. Każdy dzień na diecie sokowej zaczyna się od wypicia szklanki wody mineralnej z cytryną. W sumie jadłospis diety sokowej liczy 5 posiłków w postaci soków. Śniadania zwykle opierają się na soku z owoców, aby dostarczyć organizmowi energii do pracy. Z kolei obiad i kolacja to soki składające się głównie z warzyw ze względu na mniejszą kaloryczność. Do soków zaleca się dodawać świeże zioła i przyprawy jak imbir, cynamon, kurkumę i wiele innych.

Dieta sokowa – efekty

Po kilkudniowej diecie sokowej można zauważyć zdecydowaną utratę wagi – ok. 2-3 kg. Ta nie jest jednak efektem pozbycia się tkanki tłuszczowej a złogów zalegających w jelicie grubym.  Warzywno-owocowe soki i przeciery zawierają dużą ilość błonnika, a także ułatwiają procesy fermentacyjne w jelitach co wywołuje wzmożone wypróżnianie i daje wrażenie lekkości.

Do diety sokowej bardzo ostrożnie powinny podchodzić osoby z wysokim poziomem kwasu moczowego, bowiem diety bogate we fruktozę mogą przyczynić się do wzrostu jego poziomu.

Warto mieć na uwadze, że w trakcie stosowania diety sokowej nie należy odbywać intensywnych treningów. Dieta ta dostarcza relatywnie mało energii oraz niewielkie ilości białka i tłuszczów, stąd intensywny trening w trakcie tej kuracji może grozić szybkim przemęczeniem, bólami mięśni, apatią i pozbawieniem energii. Energii dostarczonej z sokami wystarczy na lekką gimnastykę, jogę czy spacer.

Dieta sokowa – przykładowy jadłospis

Zielony koktajl:

  • garść szpinaku
  • 2 szt. kiwi
  • banan
  • pomarańcza
  • łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5-1 szklanki wody

Zielony koktajl warzywny:

  • ½ ogórka zielonego,
  • 2 jabłka,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • woda mineralna niegazowana lub przegotowana,
  • garść ulubionych ziół

Sprawdź w sklepach:

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *