KuchniaZdrowie i Diety

Naturalne spalacze tłuszczu przyspieszające metabolizm – masz je w swojej kuchni!

Naturalne spalacze tłuszczu

Chcesz zrzucić kilka kilo? Ruch, choć jest bardzo ważny to nie wystarczy, żeby pozbyć się niechcianych kilogramów. Najważniejsza jest odpowiednia dieta – zdrowe, regularne posiłki, które dostarczą organizmowi odpowiednich witamin i składników odżywczych. Włącz do swojej diety naturalne spalacze tłuszczu, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni i wykorzystaj ich moc do podkręcenia swojego metabolizmu i walki z niechcianymi kilogramami.

#1 Naturalne spalacze tłuszczu: kawa i zielona herbata

Głównym składnikiem aktywnym czarnej kawy jest kofeina, która działa pobudzająco, a dzięki zwiększonej aktywności szlaków metabolicznych uczestniczących w tym procesie oraz hamowaniu łaknienia staje się doskonałym naturalnym spalaczem tłuszczu.

Planując większy wysiłek wypij czarną kawę na kilkadziesiąt minut przed treningiem, wówczas bardziej efektywnie wykorzystasz aktywność do spalenia tkanki tłuszczowej.

Z kolei zielona herbata ze względu na zawarte w niej epigalokatechiny hamuje apetyt, przyspiesza metabolizm, zwiększa termogenezę, a tym samym korzystnie wpływa na proces odchudzania. Badania wykazują, że zielona herbata także hamuje wchłanianie tłuszczu, a także wspomaga walkę z cellulitem i usuwa toksyny z organizmu. O ile kofeina nie jest wskazana dla osób z nadciśnieniem i chorobami serca to zielona herbata jest w pełni bezpieczna i warto pić nawet kilka filiżanek dziennie, aby móc w pełni cieszyć się jej właściwościami spalającymi tłuszcz.

#2 Naturalne spalacze tłuszczu: kurkuma i cynamon

Kurkuma to przyprawa, która świetnie nadaje się do zdrowych koktajli i smoothie. Kurkumina zawarta w korzeniu kurkumy pozytywnie wpływa na mózg wysyłając do niego sygnały, że nasz żołądek jest pełny i nie odczuwamy głodu, a także zatrzymuje rozwój komórek tłuszczowych i pomaga w ich zwalczaniu.

Kurkuma jest także doskonałym przeciwutleniaczem, wykazuje również właściwości antynowotworowe a także redukuje stężenie “złego” cholesterolu we krwi.

Ważnym naturalnym spalaczem tłuszczu jest inna popularna przyprawa – cynamon. Należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających metabolizm, a także substancji regulujących poziom insuliny we krwi, co eliminuje napady głodu, dzięki czemu spożywamy mniej. Regulacja poziomu insuliny zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Cynamon ma także właściwości antynowotworowe, szczególnie chroniące jelito grube.

#3 Naturalne spalacze tłuszczu: owoce morza i ryby

Owoce morza to doskonałe naturalne spalacze tłuszczu ze względu na zawarty w nich jod, który stymuluje pracę tarczycy. Najwięcej jodu znajdziesz w sushi, wodorostach, krewetkach, ostrygach, mulach czy krabach.

Także spożywanie ryb może mieć pozytywny wpływ na metabolizm. Zawarte w rybach nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 regulują wydzielanie insuliny, dzięki czemu czujemy się syci i mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Pamiętaj, że rybę należy upiec, dusić na parze lub grillować, ale nie smażyć. Tylko wtedy do naszego organizmu zostaną dostarczone substancje, które przyspieszą nasz metabolizm.

#5 Naturalne spalacze tłuszczu: cytrusy i witamina C

Owoce cytrusowe ze względu na dużą zawartość witaminy C sprzyjają redukcji masy ciała, a zawarta w nich naringenina wspomaga rozpad tłuszczy, a także obniża poziom cholesterolu. Jest również naturalnym antyutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność oraz przyspiesza gojenie ran i wspomaga leczenie astmy. Najwięcej witaminy C znajdziesz w cytrusach czyli grejpfrutach, cytrynie, pomarańczach czy pomelo.

#6 Naturalne spalacze tłuszczu: jogurt naturalny

Nie chodzi tu tylko o jogurt naturalny, ale wszystkie fermentowane napoje zawierające wapń, który prowadzi do rozbicia komórek tłuszczu zalegającego pod skórą. Regularne picie jogurtu naturalnego pomoże pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha i warto na stałe włączyć go do swojego codziennego menu.

#7 Naturalne spalacze tłuszczu: pieprz kajeński (chili)

Chili to substancja z o właściwościach termogenezy, która hamuje uczucie głodu dzięki zawartości kapsaicyny. Właściwości stymulujące metabolizm pieprzu kajeńskiego są znane od dawna. Poprawia on także krążenie krwizwiększając tym samym straty energii potrzebne do produkcji ciepła. Zmniejsza apetyt i sprawia, że w naszym organizmie odkłada się znacznie mniej tkanki tłuszczowej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *