Ciąża i DzieciZdrowie

Suplementy w ciąży – jak i kiedy je przyjmować?

Suplementy w ciąży

W czasie ciąży przyszłe mamy chcą dostarczyć maluszkowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów często suplementując je bez wcześniejszego porozumienia z lekarzem. To błąd! Decyzja o przyjmowaniu suplementów powinna wyjść od lekarza i wynikać z faktycznych niedoborów wykazanych przez wyniki badań krwi. W przeciwnym razie możemy zaszkodzić maluszkowi zamiast go wzmocnić.

Najważniejsze w ciąży to odpowiednia ilość odpoczynku i odpowiednio skomponowana dieta, która dostarczy przyszłej mamie i maleństwu wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów. Bywa jednak, że lekarz prowadzący ciążę zaleci dodatkowo suplementację. Najczęściej są to takie składniki jak: witamina D, kwas foliowy, żelazo czy kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Witamina D w ciąży

Witamina D to składnik, który lekarze zalecają spożywać w czasie ciąży niemal wszystkim przyszłym mamom, a także kobietom, które dopiero planują ciążę, a także kobietom karmiącym. Witamina D powstaje w skórze pod wpływem słońca, którego w naszym klimacie nie ma w ciągu roku aż tyle, żeby wytworzyć jej odpowiednią ilość. Stąd dochodzi do jej częstych niedoborów.

W czasie ciąży warto zadbać o dostarczanie organizmowi pokarmów zawierających witaminę D. Są to między innymi tłuste ryby, jajka, tran czy podroby takie jak wątróbka. Sam pokarm może być jednak zbyt słabym źródłem jak na zapotrzebowanie i zazwyczaj lekarz zaleca suplementację witaminy D w ilości 1500-2000 jednostek międzynarodowych. Odpowiednia ilość witaminy D ma znaczący wpływ na budowę kości dziecka oraz jego wzrost.

Kwas foliowy w ciąży

Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju płodu, a jego niedobór może powodować poważne wady rozwojowe u dziecka. Dlatego oprócz dbania o to, aby produkty zawierające ten składnik znalazły się w diecie ciężarnej, zwykle lekarze zalecają również jego suplementację zarówno w czasie ciąży jak i jeszcze na etapie jej planowania. Kwas foliowy znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach takich jak brokuł, sałata, strączki (zielony groszek cukrowy jest jego bogatym źródłem), buraki, cytrusy i orzechy. Cennym źródłem kwasu foliowego będą także ryby, sery czy jajka. Warto wiedzieć, że kwas foliowy najlepiej przyswaja się z witaminą C. Dzienne zapotrzebowanie kobiety w ciąży na kwas foliowy to ok. 0,6 mg na dobę.

Żelazo w ciąży

W czasie ciąży zapotrzebowanie na żelazo bardzo wzrasta, stąd bardzo wiele przyszłych mam cierpi na jego niedobory. Pierwiastek ten jest istotny w prawidłowym rozwoju płodu oraz przebiegu samej ciąży. W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo w czasie ciąży (ok. 30 mg na dobę), lekarze często podejmują decyzję o dodatkowej suplementacji. Warto zadbać również o produkty bogate w żelazo w diecie. Nie wszystkie jednak zawierają pierwiastek dobrze przyswajalny przez nasz organizm. Najlepiej bowiem przyswaja się żelazo hemowe, którego cennym źródłem jest czerwone mięso, podroby, jajka i ryby. Nieco gorzej przyswajalne żelazo znajdziemy w zielonych warzywach, suszonych owocach, kakao czy burakach.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) w ciąży

Niewiele osób wie o istnieniu DHA i tego jak istotny jest w czasie ciąży. Kwas DHA należy do grupy Omega-3 i pełni ważną rolę w rozwoju mózgu i wzroku dziecka, a także w czasie ciąży i porodu. Doskonałym źródłem DHA są tłuste ryby, których spożywanie jest szczególnie zalecane w czasie ciąży. Kwas ten znajdziemy także w oleju lnianym i niektórych algach. Lekarz może podjąć decyzję o dodatkowej suplementacji DHA, jeśli w dieta przyszłej mamy jest uboga w ten składnik. Standardowa dzienna dawka DHA w ciąży to 500 mg.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *