Kiedy masz już dość kanapek z serem, albo tak jak ja ograniczasz spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego i szukasz roślinnych alternatyw, których przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 5-7 minut, skorzystaj z przepisu na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów, a szybko przekonasz się, że przygotowanie zdrowego posiłku nie wymaga wielkiego zachodu.
Ciągły pośpiech, bieg i permanentny brak czasu na cokolwiek sprawił, że uprawiam bardzo kreatywną zdrową kuchnię, w której zaczynam się specjalizować 🙂 Oczywiście, znacznie szybsze byłoby kupienie gotowca, ale przygotowując posiłki samodzielnie, jestem w stanie lepiej kontrolować to co jem, a to wydaje się być szczególnie ważne jeśli uprawiamy dużo sportu.
Spis treści
Właściwości ciecierzycy
Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. W 100 g ugotowanej cieciorki znajduje się go prawie 9 g. Regularne spożywanie ciecierzycy pomaga obniżyć ciśnienie krwi i tzw. „złego cholesterolu” co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Zawarte w niej witaminy i minerały pomagają zwalczyć anemię przez co szczególnie warto włączyć ciecierzycę do diety w czasie miesiączki.
Przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Składniki:
- 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- odrobina świeżego soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, pomidory warto obetrzeć z oleju ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Pastę w szczelnym pojemniku możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
30 Comments