Kuchnia

Tłusty Czwartek 2019 tuż tuż. Sprawdź najlepsze przepisy na pączki, oponki i inne słodkości!

Oponki na Tłusty Czwartek 2019

Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim wypada w ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Zanim jednak zaczniemy pościć, warto celebrować dzień jakim jest Tłusty Czwartek, bo jest to doskonała okazja do skosztowania najlepszych słodkości, a jeszcze lepsza do ich samodzielnego przygotowania.

Tłusty Czwartek można śmiało nazwać dniem pączka, bo to właśnie pączki w polskiej tradycji tego święta utrwaliły się najbardziej. Inne popularne tego dnia słodkości to faworki, oponki, gniazdka i wiele innych. W cukierniach jak co roku możesz spodziewać się gigantycznych kolejek – pod niektórymi ustawiają się już w nocy. Warto więc miło zaskoczyć swoich bliskich i samodzielnie przygotować coś słodkiego, mamy dla Ciebie kilka przepisów, dzięki którym zrobisz furorę.

Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2019?

Tłusty Czwartek co roku obchodzimy innego dnia. Jest to uzależnione od daty Wielkanocy, która jest świętem ruchomym (pierwsza niedziela po pierwszej wiosennej pełni Księżyca). Tłusty czwartek w 2019 roku przypada na dzień 28 lutego.

Czasu jest niedużo na zebranie inspiracji, dlatego warto już dziś zacząć rozglądać się za pomysłami i prostymi, sprawdzonymi przepisami.

Przepis na tradycyjne pączki

Tłusty Czwartek 2019 - Przepis na tradycyjne pączki

Tłusty Czwartek 2019 – Przepis na tradycyjne pączki

Wbrew pozorom przygotowanie pączków wcale nie jest takie trudne. Wymaga jednak odrobiny cierpliwości i przestrzegania podstawowych zasad. Najważniejszą z nich jest to, że ciasto drożdżowe na pączki należy bardzo dobrze wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki, a następnie powinniśmy odłożyć je do wyrośnięcia. Pączki po uformowaniu ponownie powinny zostać odstawione do wyrośnięcia.
Do przygotowania ok. 20 tradycyjnych pączków potrzebujesz:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko i 4 żółtka
  • 5 dag roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • słoik dowolnej konfitury, np. różanej, wieloowocowej, wiśniowej it.
  • do smażenia 1 litr oleju

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  1. Drożdże należy pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i utrzeć. Następnie dodać lekko ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Kolejnym krokiem będzie utarcie jajka i żółtek z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  3. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy wyrośnięte drożdże, masę z jajek, sól. Całość mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu kiedy przestanie przyklejać się do ręki. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Na oprószonej mąką stolnicy wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 2 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka, a każde z nich delikatnie rozpłaszczyć w dłoni. Na środek położyć łyżeczkę konfitury, zlepić brzegi i uformować kulkę.
  5. Wszystkie kulki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Gdy pączki wyrosną, w garnku lub woku rozgrzewamy olej. Zanim zaczniemy wrzucać do niego pączki, warto sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia. W tym celu na olej wrzucamy skrawek ciasta, który został nam z wycinania pączków. Jeśli szybko wypłynie na wierzch, wówczas jest to znak, że można wrzucać pączki.
  7. Można smażyć kilka pączków na raz, jednak ważne jest, żeby nie dotykały się wzajemnie. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Pilnuj, aby pączki nie zarumieniły się zbyt szybko, wówczas będą surowe w środku.
  8. Usmażone pączki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  9. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na lukier, a następnie pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.

Przepis na pączki serowe

Pączki serowe idealne na Tłusty Czwartek 2019

Pączki serowe idealne na Tłusty Czwartek 2019

Składniki na ok. 25 sztuk pączków serowych:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 10 dag roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr oleju
  • cukier puder

Sposób przygotowania pączków serowych:

  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ser. Wszystkie składniki miksujemy mikserem, a na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie nabieramy łyżką porcje ciasta i rękami wysmarowanymi tłuszczem formujemy małe pączuszki, które kładziemy do rondla z rozgrzanym olejem. Pączki smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
  3. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a kiedy przestygną przekładamy na normalny talerz lub półmisek i oprószamy cukrem pudrem.

Przepis na najprostsze oponki (donutsy)

Oponki na Tłusty Czwartek 2019

Oponki (donutsy) na Tłusty Czwartek 2019

Składniki na 30 sztuk oponek (donutsów):

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 8 dag drożdży
  • 6 dag roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki likieru orzechowego lub cytrynowego
  • olej ok. 1-1,5 l

Składniki na lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • w celu zabarwienia lukru np. na różowo użyj kilka kropel soku z buraka

Oponki – sposób przygotowania:

  1. Drożdże ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko oraz rozbełtane ze szczyptą soli żółtka.
  2. Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w niej zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn. Dodajemy likier, olej, masło, a następnie zagniatamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy kółka szklanką, a w samych kółkach kolejne wycięcie robimy kieliszkiem. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
  4. W garnku rozgrzewamy olej, na który wkładamy oponki. Smażymy je z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym. Smarujemy lukrem i odstawiamy do stężenia lukru.

 

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *