Żelazo – niedobór. Poznaj produkty bogate w żelazo i zadbaj, żeby były obecne w twojej diecie

Żelazo - niedobór. Produkty bogate w żelazo

Kiedy czujesz osłabienie, permanentne zmęczenie i cały czas chce Ci się spać to zacznij od zrobienia badań krwi w celu wykluczenia niedoboru żelaza. Stanowi on bardzo ważny pierwiastek w naszym organizmie, a jego niedobory mogą doprowadzić do sporego spustoszenia i długotrwałych zniszczeń.

Żelazo jest minerałem niezbędnym do funkcjonowania całego organizmu i ma decydujące znaczenie dla życia człowieka. Jest kluczowym składnikiem hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu, a także w transporcie dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Jest także składnikiem wielu enzymów, od których zależy wytwarzanie energii, procesy metaboliczne, synteza DNA i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Spis treści

Żelazo – niedobór

Niedobory żelaza są bardzo częste i bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Mogą być skutkiem zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, zmniejszonej ilości żelaza w diecie, gorszego przyswajania lub jego wykorzystania przez organizm. Wyróżnia się 3 stopnie zmniejszenia zawartości żelaza:

  1. Zmniejszenie zapasów żelaza bez zaburzeń czynnościowych organizmu.
  2. Ilość żelaza w organizmie nie wystarcza do syntezy hemoglobiny tzw. niedobory żelaza bez stwierdzonej niedokrwistości.
  3. Stężenie hemoglobiny spada poniżej normy dla danego wieku i płci, tzw. jawna niedokrwistość.

Negatywne skutki niedoboru żelaza wynikają z zaburzeń dostaw tlenu do tkanek, a także zaburzonego działania enzymów zawierających żelazo w różnych tkankach. Długotrwałe niedobory mogą prowadzić do anemii, problemów z koncentracją i nauką, obfitych miesiączek, obniżenia sprawności fizycznej i poziomu energetycznego, a także pogorszonej odporności. Nawet niewielka anemia wywołana niedoborem żelaza skutkuje obniżoną wydajnością i wydolnością fizyczną dlatego jeżeli regularnie uprawiasz sport, zadbaj o to, żeby twoja dieta była bogata w żelazo.

Produkty bogate w żelazo

Największą przyswajalność ma żelazo pochodzące z pokarmu, dlatego zadbaj, żeby w Twojej codziennej diecie nie zabrakło takich produktów jak wątróbka (podroby) czy czerwone mięso. Wbrew wszelkim mitom żelazo pochodzące z roślin jest równie dobrze przyswajalne jak to pochodzące z mięsa. Żelazo znajdziemy w orzechach, np. migdałach czy orzechach nerkowca, a także pestkach, np. dyni, suszonych śliwek, rodzynek, a także w roślinach zielonych takich jak natka pietruszki czy brokuły oraz strączkowych takich jak soja, fasola czy groch, a także w pełnoziarnistym pieczywie, mleku i produktach mlecznych.

Zanim zdecydujemy się na suplementację żelaza, warto wykonać morfologię krwi i sprawdzić czy na pewno suplementacja jest konieczna.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

YOU MAY ALSO LIKE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *