Kształtem, podobnie jak orzechy włoskie przypominają ludzki mózg. To nie przypadek, bo ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę tego organu, poprawiają koncentrację i zatrzymują procesy starzenia. Chociaż ceny orzechów pekan wydają się być wygórowane, to warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich niezliczonymi właściwościami zdrowotnymi.
Orzeszniki pekan uprawia się przede wszystkim w USA, Australii, Meksyku, Izraelu, RPA, a także w Argentynie i Chinach. W kuchni jego owoce zostały docenione stosunkowo późno, bo dopiero końcem XV wieku. Obecnie stanowią pożywną przekąskę lub dodatek do deserów i wypieków. Orzechy pekan można jeść zarówno w wersji surowej, suszonej czy solonej, jednak uważajmy z ich ilością. 100 gramów tych orzechów aż 690 kcal!
Spis treści
Wygląd i smak orzechów pekan
Są bardzo podobne do orzechów włoskich, zarówno w smaku jak i wyglądzie. Ich skorupka jest jednak nieco bardziej wydłużona i gładka, a orzech mniej pofałdowany i bardziej miękki od tych włoskich. Są też uważane za jedne z najszlachetniejszych i najzdrowszych orzechów (ze wszystkich orzechów zawierają najwięcej antyoksydantów), posiadają przyjemny, delikatny maślano-korzenny posmak bardzo ceniony w kuchni. Dietetycy rozpływają się nad ich wyjątkowymi właściwościami i zalecają ich regularne spożywanie.
Właściwości orzechów pekan
Podobnie jak orzechy włoskie, pekany, dzięki zawartym witaminom i mikroelementom wspomagają pracę mózgu. Miedź zawarta w orzechach zapewnia ochronę przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i chorobę Parkinsona. Orzechy pekan są także cennym źródłem magnezu, potasu i cynku. Dzięki czemu ich regularne spożywanie poprawia koncentrację, dotlenienie mózgu i detoksykację organizmu, a także pracę i regenerację mięśni.
Są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego zaleca się ich spożywanie kobietom w ciąży. Orzechy pekan są szczególnie bogate w witaminę B1 – 100 gramów zapewnia dzienne zapotrzebowanie tę witaminę w ok. 60%! Bogactwo antyoksydantów zawartych w orzechach pomaga zredukować wysoki poziom złego cholesterolu i chronią przed nowotworami. Choć są bardzo kaloryczne i 70% ich składu to tłuszcze to większość z nich stanowi bardzo potrzebne tłuszcze nienasycone.
Ponadto są źródłem białka, żelaza, błonnika, witaminy C i K. Są bardzo bogate w witaminę E, wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Już kilka orzechów pekan dziennie sprawi, że uzupełnimy dzienne zapotrzebowanie na cynk i witaminę B1. Regularne spożywanie orzechów pekan ochroni nas przed nowotworami, chorobami układu krwionośnego, anemią czy chorobami układu nerwowego.
Cena ok. 200 g paczki orzechów pekan do koszt rzędu 17 zł. Kupisz je niemal w każdym hipermarkecie, niektórych mniejszych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych.